dimarts, 17 de febrer de 2015

MANERES D'ENQUADERNAR

Hola!!

Hui vos presente les maneres d'enquadernar que jo conec i he practicat!

Òbviament hi ha moltes més, més complicades i elaborades, tot és provar...

Poc a poc aniré fent tutorials específics de cada enquadernació, si vos interessa alguna en concret, deixeu un comentari!

Ahí va:

- ENQUADERNAR AMB LA BIND IT ALL

És una màquina especial per enquadernar amb anelles dobles de llibreta. Pots tallar amb unes alicates les anelles a la mida que vulgues i aprofitar una per a més d'un àlbum si són xicotets.
La màquina és fàcil i intuitiva. L'he vist entorn als 60€ amunt i avall i les anelles valen 1€ cadascuna aprox.- ENQUADERNAR AMB FIL

Es fan els forats xicotets amb una màquina especial: la crop a dile, la crop a dile Big (et permet fer els forats més cap a dintre (va bé per a tamanys din-A4) o una màquina de fer forats dels xinos, amb la forma semblant a unes alicates (jo la vaig comprar per 2 o 3€ i he de dir que em va durar una setmana... Al primer àlbum que vaig fer, es va trencar...) Una vegada tens els forats (en la crop a dile ajustes el tope i una vegada medixes on vols el primer forat, en tots els altres papers sols has de posar el paper fins al tope) solament queda passar el fil i fer un llaç bonic.- ENQUADERNAR AMB ANELLES

Fàcil i senzilla, solament fer forats amb la crop a dile o una màquina de les de tota la vida (les que feiem servir per a l'arxivador) i ficar les anelles. Hi ha de diferents tamanys i colors. - ENQUADERNAR AMB WHASI-TAPE

Poses dos papers amb els bordes tocant-se i fiques la tira de whasi-tape. Retalles el que sobra als extrems. Passes la pàgina, poses un altre paper i repeteixes el procés. 

Quan acabes de posar el whasi has de cobrir el llom amb un paper o amb tela adhesiva. 

Queda bé per a mini àlbums amb poques pàgines i poc volum. Va bé per a papers o materials xicotets (sobres, bosses, papers de 15cm, etc.).

- ENQUADERNAR AMB LES ANELLES DE TIM HOLTZ

Aquesta manera la vaig descobrir fa poc amb la Mireia Carbonell i em va agradar perquè et permet afegir i treure les pàgines del mini quan vulgues. Els forats han de ser grans, és a dir, que ho pots fer amb la màquina de tota la vida. Les anelles de Tim Holtz són d'arxivador i s'han de comprar, valen entre 3€ i 4€ i et venen dues.

La base de l'àlbum es fa amb cartró pedra, es marquen les mides (portada i contraportada han de mesurar igual i el llom el fas del gruixut que vulgues) i es REMARCA amb un cúter, NO ES TALLA! Solament marques i amb la mà fas pressió i dobles. Després al llom mesures on aniran els forats de les anelles i fas dos forats amb un punxó i s'enganxa amb els brads que venen amb les anelles.

Després amb gesso es reforcen els doblats que has tallat amb cúter per a que no es trenque.- ENQUADERNAR TELA ADHESIVA

Utilitze aquesta enquadernació sobretot per a mini àlbums més gruixuts amb prou pàgines.

   2 maneres:

      1a opció: fas 2, 3, 4 enquadernacions amb fil i diguem que la portada i la contraportada les deixes en blanc, poses celo de doble cara i les enganxes entre elles. Després cobreixes el llom amb tela adhesiva. 

      2a opció: sense enquadernar amb fil, directament vas enganxant la contraportada d'un paper amb la portada de l'altre amb celo de doble cara i després cobreixes el llom amb la tela. Aquesta opció és sobretot per a quan tens poques pàgines i el paper és gruixut com el paper d'aquarel·la. I vosaltres coneixeu alguna altra manera d'enquadernar? 

Quina vos agrada més?

:D


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada